Hardlooproutes Montfoort

Routes vanuit Montfoort
Recentelijk zijn vanuit Montfoort een vijftal hardlooproutes uitzet. Deze routes kunnen ook als wandelroutes gebruikt worden. De routes variëren van +/- 3 km tot en met 21 km en worden aangegeven door gekleurde stickers op bestaande (lantaarn)palen. 

Het begin- en eindpunt van alle routes is gelegen tegenover de ingang van de bibliotheek op het Hofplein in Montfoort. De routes staan aangegeven op het routebord ter plaatse. 

De routes lopen door een prachtige omgeving, door polders, langs slootjes, over dijkjes, door buurtschapjes en langs mooie boerderijen.

De routes zijn bedacht en uitgewerkt door enkele enthousiaste inwoners in samenwerking met de buurtsportcoach van de gemeente Montfoort.

Het is mogelijk om op een ander punt in te stappen dan het beginpunt.

3 km Wederiksingelroute

De korte route loopt door de wijk Hofland-Oost via de Wederiksingel naar Blokland en via de Bovenkerkweg weer terug naar het startpunt.

We starten op het fietspad richting de Bovenkerkweg, langs de tennisvereniging tot het kruispunt Tiendweg/Parklaan. Steek rechtdoor over en volg het voetpad. Aan het einde van het voetpad linksaf en steek de Wederiksingel over. Dan rechtsaf, de Wederiksingel volgen. Steek na het bruggetje over naar het onverharde pad. Aan het einde van dit pad rechtsaf Blokland in. Gelijk rechtsaf de Bovenkerkweg volgen langs de begraafplaats en de voetbalvelden tot aan de Parklaan. Daar rechtsaf en 1e straat linksaf de Bovenkerkweg verder volgen. Aan einde linksaf het fietspad op tot aan het startpunt.

5,5 km Stierroute

Deze route van 5,5 km loopt langs de wijk Hofland-Oost via de Bovenkerkweg naar Blokland en via de Reinaldaweg en Willeskop (langs de bronzen Stier, symbool van onafhankelijk Willeskop),  Molen de Valk en een stuk stadsmuur(aan de linkerhand) weer terug naar het startpunt.

We starten op het fietspad richting de Bovenkerkweg, langs de tennisvereniging tot het kruispunt Tiendweg/Parklaan. Sla rechtsaf de Parklaan in en direct weer linksaf de Bovenkerkweg volgen langs de sportvelden en de begraafplaats. Rechtsaf Blokland in. Deze weg blijf je volgen tot aan de Reinaldaweg (Provinciale weg). Rechtsaf via het fietspad tot aan de rotonde. Daar rechtsaf Willeskop (de Provinciale weg) het fietspad volgen. Langs de Stier en bij de Molen rechtdoor oversteken terug naar startpunt.

13,5 km Konijnenpadroute

Deze route van 13,5 km loopt langs de wijk Hofland-Oost via de Bovenkerkweg door Blokland en door de polder, via het fietspad (Konijnenpad), Knollemanshoek, Molenpad/ oude restanten van de Hoekse molen weer terug naar Blokland via Benedenkerkweg/Bleek en Provinciale weg weer naar het startpunt.

We starten op het fietspad richting de Bovenkerkweg, langs de tennisvereniging tot het kruispunt Tiendweg/Parklaan. Sla rechtsaf de Parklaan in en direct weer linksaf de Bovenkerkweg volgen langs de sportvelden en de begraafplaats. Linksaf Blokland in. Deze weg blijf je volgen en gaat over in een fietspad. Einde fietspad rechtdoor de Stuivenbergweg op. Steek de Achtersloot over. Voor de fietsbrug linksaf de Zuid IJsseldijk (beter bekend als het Konijnenpad) op. Dit vanwege de vele konijnen die daar rondlopen aan de rechterkant. Aan het einde bij de Knollemanshoek rechtsaf. Bijna direct linksaf het fietspad op. Aan het einde van dit fietspad rechtsaf Blokland in. De derde weg rechts Benedenkerkweg in. Deze paralleweg links blijven volgen tot aan het einde, met de bocht mee naar rechts. Oversteken en bij de verkeerslichten rechtsaf richting het startpunt.

17 km IJsselroute

De IJsselroute loopt voor een deel over hetzelfde traject als de Konijnenpadroute. Mooie route door de polder richting IJsselstein en via het fietspad langs de Hollandsche IJssel weer door Blokland terug naar Montfoort.

We starten op het fietspad richting de Bovenkerkweg, langs de tennisvereniging tot het kruispunt Tiendweg/Parklaan. Sla rechtsaf de Parklaan in en direct weer linksaf de Bovenkerkweg volgen langs de sportvelden en de begraafplaats. Linksaf Blokland in. Deze weg blijf je volgen en gaat over in een fietspad. Einde fietspad rechtsaf de Stuivenbergweg op. Deze Stuivenbergweg blijven volgen totdat deze linksaf over gaat in de Broeksdijk. Deze blijven volgen tot aan de Achtersloot. Linksaf en gelijk weer rechtsaf de Leeuwenburg op. Blijven volgen en aan het einde hiervan linksaf de Zuid IJsseldijk op. Blijven volgen langs Camping de Voormolen tot aan het kruispunt. Hier linksaf het Meerlopad op. Achtersloot rechtdoor oversteken. Stuivenbergweg volgen tot aan fietspad. Fietspad op blijven volgen tot aan Blokland. De derde weg rechts de Benedenkerkweg in. Deze paralleweg links blijven volgen tot aan het einde, met de bocht mee naar rechts. Oversteken en bij de verkeerslichten rechtsaf richting het startpunt.

21,0 km Driestedenroute 

De Driestedenroute loopt via Cattenbroekerdijk, langs de Montfoortse Vaart door Linschoten, het Linschoterbos met het Landgoed Linschoten en het riviertje de Lange Linschoten en een stukje door Oudewater. Via Snelrewaard (Waardse dijk) komt u langs de Hollandse IJssel weer terug in Montfoort.  

U loopt langs het stadskantoor over het Kasteelplein onder de kasteelpoort door linksaf de Om ’t Hof op met de bocht mee naar rechts de Hofstraat in. Rechtdoor tot aan het ‘Oude Stadhuis’ (de IJsseltoren ). Onder de stadspoort door, de brug over de IJssel oversteken.

Hier start de Driestedenroute. Rechtdoor via het IJsselplein en de Doeldijk komt u uit op een kruispunt waar u rechtdoor loopt de Cattenbroekerdijk op. Aan uw linkerhand ligt de Montfoortse Vaart. Links en rechts zijn mooie graslanden gelegen

Bij het fietspad naar Linschoten aangekomen gaat u linksaf  over het Weidepad en steeds rechtdoor lopend komt u in het dorp Linschoten en gaat de eerste weg rechts naar de Laan van Overvliet. Aan het einde van de weg gaat u met de bocht mee naar links en bij het bosje naar rechts de van Rietlaan in. Deze weg volgt u tot aan de Reinaldaweg waar u linksaf over het fietspad doorloopt tot aan de eerstvolgende kruising waar u de Reinaldaweg oversteekt richting parkeerplaats. Pas op bij het oversteken! U gaat vóór de brug over het riviertje de Lange Linschoten naar rechts en loopt vervolgens langs het Linschoterbos (Schapenlaan en Haardijk) om het Landgoed Linschoten heen. Een prachtig stukje route! Het landgoed Linschoten is met 450 hectare het grootste landgoed in de Randstad. Het omvat een landhuis met park, waterlopen, monumentale boerderijen, graslanden en bossen

Aan het eind van de Haardijk bij de witte kwakel slaat u rechtsaf en komt u uit op de Noord Linschoterdijk. Deze loopt direct langs het riviertje de Lange Linschoten door tot in Oudewater. Ook dit is een mooie route met aan uw rechterhand prachtige boerderijen. U steekt de eerste brug in Oudewater over (linksaf) en gaat direct daarna nog een keer linksaf. U loopt een stukje over de Zuid Linschoterdijk en gaat dan rechtsaf de Laan van Snelrewaard in. Aan het eind van deze weg komt u bij de T-kruising uit bij de Waardse dijk. Deze weg kunt u helemaal volgen (+/- 5km) tot aan het fietspad rechts wat uitkomt bij de Waardse Brug over de Hollandse IJssel. U loopt onder de brug door en over het fietspad direct langs de Hollandse IJssel tot aan het einde waar u eerst een stukje links en vlak direct daarna naar rechts loopt uitkomende op de IJsselkade, nog steeds direct langs de Hollandse IJssel. Bij de  draaibrug bent u weer terug bij het eindpunt van de route.

Alleen lopen kan leuk zijn, maar wil je in een groep lopen of wat looptips krijgen, kijk dan eens op de site van Athletic Point (www.athleticpoint.nl). Deze club heeft een hardloopgroep in Montfoort welke traint op de dinsdagavonden. Aanvang training om 19.30 uur vanuit Sportkantine van MSV’19, Bovenkerkweg 80 in Montfoort.

Voor informatie over hardlooptraining in Montfoort of Linschoten neem dan contact op met Willem de Koning (e-mail: Willem.Buurtsportcoach@montfoort.nl, tel. 06-83591496).

Klik hier om de hardlooproutes van Montfoort te downloaden.