Hardlooproutes Linschoten

Hardlooproutes vanuit Linschoten
Recentelijk zijn vanuit Linschoten een vijftal hardlooproutes uitgezet. Deze routes kunnen ook als wandelroutes gebruikt worden. De routes die variëren van +/- 2.8 km tot en met +/-  21 km worden aangegeven door gekleurde stickers op bestaande (lantaarn)palen. 

Het begin- en eindpunt van alle routes is gelegen aan de ingang van het parkje (het vroegere uilenbosje) tussen de sporthal de Vaart en de tennisclub TVL (Jacob Barneveldstraat). De routes staan aangegeven op het routebord ter plaatse. 

De routes lopen door een prachtige waterrijke omgeving, door polders, langs riviertjes, over dijkjes, langs kwakels, door buurtschapjes en langs mooie eeuwenoude boerderijen.

De hardlooproutes zijn bedacht en uitgewerkt door enkele enthousiaste inwoners in samenwerking met de buurtsportcoach van de gemeente Montfoort.

Het is mogelijk om op een ander punt in te stappen dan het beginpunt.

2,8 km Dorpsroute

De Dorpsroute loopt langs en door het dorp Linschoten. Via de Laan van Rapijnen gaat u bij de rotonde aan de Reinaldaweg rechtsaf en loopt u over het fietspad met onder andere het landgoed (bosje) van Cromwijk aan uw rechterhand. U loopt bij het kruispunt naar het Linschoterbos rechtdoor en gaat vervolgens na de brug over het riviertje de Korte Linschoten rechtsaf en direct daarna nog een keer rechtsaf. 

U heeft vanaf dit stukje route langs het riviertje een prachtig zicht op de kwakel en de oude kern van Linschoten. U slaat bij het eerste huis aan uw rechterhand linksaf naar de Jacob Barneveldstraat en de straat volgend komt u uit bij het eindpunt van deze route.

4,6 km Lagekaderoute

De Lagekade route gaat richting het Weidepad en loopt gedeeltelijk door de polder Rapijnen. Aan het einde van het Weidepad gaat u linksaf de Cattenbroekerdijk op. 

U loopt door tot de eerste weg links (vóór het viaduct) en komt dan op de Lagekade uit. Deze volgt u tot aan de T-kruising met de Reinaldaweg. 

U gaat linksaf en loopt over het fietspad naast de Reinaldaweg door naar de eerste (ingaande) weg richting Linschoten linksaf vóór de brug over het riviertje de Korte Linschoten en daarna direct rechtsaf. U heeft vanaf dit stukje route langs het riviertje een prachtig zicht op de kwakel en de oude kern van Linschoten. U slaat linksaf naar de Jacob Barneveldstraat en de straat volgend komt u uit bij het eindpunt van deze route.

10 km Cattenbroekroute

De Cattenbroekroute loopt voor een deel over hetzelfde traject als de Lagekaderoute maar dan in tegengestelde richting. U start richting het dorp Linschoten. Aan het eind van de Johan van Oldenbarneveldstraat gaat u naar rechts en loopt u langs het riviertje de Korte Linschoten richting Reinaldaweg. Daar vervolgt u de route via het fietspad langs deze weg tot de eerste weg rechts de Lagekade. Aan het einde van deze weg slaat u rechtsaf naar de Cattenbroekerdijk. U laat de afslag Weidepad rechts liggen en u vervolgt uw weg langs de Montfoortse Vaart richting Montfoort. 

Aan de overkant van de Montfoortse Vaart zijn de polders Schagen en den Engh gelegen. Aan het eind van de Cattenbroekerdijk slaat u bij het kruispunt rechtsaf. Pas op bij het oversteken van de weg! U loopt via het fietspad op het IJsselveld naar de Reinaldaweg. Bij de rotonde gaat u rechtsaf het fietspad langs de Reinaldaweg op. Onderweg ziet u aan uw rechterhand de oude Linschotense verdedigingsroute Het Schansbosch liggen. U loopt door tot aan de volgende rotonde (Linschoten) alwaar u rechtsaf op de Laan van Rapijnen terecht komt. De weg vervolgend loopt u over de brug van de Montfoortse Vaart met aan uw rechterhand scholengemeenschap en cultuurhuis de Brede Vaart en sporthal de Vaart. Bij het kruispunt slaat u rechtsaf de Jacob Barneveldstraat in en komt u uit bij het eindpunt van de route.

17,5 km Papekoproute

De Papekoproute loopt langs het mooie riviertje de Lange Linschoten richting Oudewater, via Papekop en Diemerbroek, een stukje over de parallelweg langs de autoweg A12 en vervolgens langs het riviertje de Korte Linschoten over de straten Korte Linschoten Westzijde en Oostzijde terug naar Linschoten. 

De route start richting dorp Linschoten. Bij de T-kruising aan het eind van de Jacob Barneveldstraat gaat u rechtsaf en loopt u rechts van het riviertje de Korte Linschoten richting Reinaldaweg. Aan het eind van de weg loopt u linksaf over het fietspad door tot aan de eerstvolgende kruising waar u de Reinaldaweg oversteekt richting parkeerplaats. Pas op bij het oversteken! U vervolgt de weg en gaat het bruggetje over het riviertje de Lange Linschoten over. U loopt langs het prachtig gelegen Landgoed Linschoten aan uw rechterhand en de polders Snelrewaard en Zuid Linschoten aan uw linkerhand. U gaat de eerstkomende brug (Vrouwenbrug) over en u vervolgt linksafslaand uw weg aan de andere kant van het riviertje tot aan het oude sluisje in Oudewater (Noord Linschoterdijk). 

Bij de T-kruising gaat u rechtsaf (Biezenpoortstraat, Oudesingel) tot aan de rotonde waar u rechtsaf naar de Brede Dijk gaat. Aan het eind (bij de Lijnbaan) steekt u de J. van Vierbergenweg over naar de Kerkweteringweg. Aan de rechterkant ligt het water de Kerkwetering. Aan het eind van de straat gaat u links en dan rechtsaf het bruggetje over en u komt op de Papekopperstraatweg die u aanhoudt tot aan de rotonde Papekop. Hier gaat u rechtsaf naar Diemerbroek. U loopt langs de Diemerbroekse Wetering door de polders Papekop en Dieperbroek tot aan het einde waar u via het fietspad uw weg vervolgt over het Kromwijkerpad tot aan de T-kruising. U gaat rechtsaf (door de polder Wulverhorst) over de Parallelweg Oostweg, u loopt door totdat U het riviertje de Korte Linschoten kruist. Hier gaat u rechtsaf en loopt door tot aan de oversteekplaats bij de Reinaldaweg. U steekt de weg over (let op!) en gaat na de brug over de Korte Linschoten rechtsaf en daarna nog een keer direct rechtsaf.  

U heeft vanaf dit stukje route langs het riviertje een prachtig zicht op de kwakel en de oude kern van Linschoten. U slaat bij het eerste huis aan uw rechterhand linksaf naar de Jacob Barneveldstraat en de straat volgend komt u uit bij het eindpunt van deze route.

21,0 km Driestedenroute

De Driestedenroute loopt langs het Linschoterbos met het Landgoed Linschoten en het riviertje de Lange Linschoten en een stukje door Oudewater. Via Snelrewaard (Waardse dijk) komt u langs de Hollandse IJssel en de rand van Montfoort over de Cattenbroekerdijk terug in Linschoten

De route start richting dorp Linschoten en gaat de eerste weg rechts naar de Laan van Overvliet. Aan het einde van de weg gaat u met de bocht mee naar links en bij het bosje naar rechts de van Rietlaan in. Deze weg volgt u tot aan de Reinaldaweg waar u linksaf over het fietspad door tot aan de eerstvolgende kruising waar u de Reinaldaweg oversteekt richting parkeerplaats. Pas op bij het oversteken! U gaat vóór de brug over het riviertje de Lange Linschoten naar rechts en loopt vervolgens langs het Linschoterbos (Schapenlaan en Haardijk) om het Landgoed Linschoten heen. Een prachtig stukje route! Het landgoed Linschoten is met 450 hectare het grootste landgoed in de Randstad. Het omvat een landhuis met park, waterlopen, monumentale boerderijen, graslanden en bossen

Aan het eind van de Haardijk bij de witte kwakel slaat u rechtsaf en komt u uit op de Noord Linschoterdijk. Deze loopt direct langs het riviertje de Lange Linschoten door tot in Oudewater. Ook dit is een mooie route met aan uw rechterhand prachtige boerderijen. U steekt de eerste brug in Oudewater over (linksaf) en gaat direct daarna nog een keer linksaf. U loopt een stukje over de Zuid Linschoterdijk en gaat dan rechtsaf de Laan van Snelrewaard in. Aan het eind van deze weg komt u bij de T-kruising uit bij de Waardse dijk. Deze weg kunt u helemaal volgen (+/- 5km) tot aan het fietspad rechts wat uitkomt bij de Waardse Brug over de Hollandse IJssel. U loopt onder de brug door en over het fietspad direct langs de Hollandse IJssel tot aan het einde waar u eerst een stukje links en vlak daarna naar rechts loopt uitkomende op de IJsselkade, nog steeds direct langs de Hollandse IJsel. Bij de T-kruising komt u uit bij het IJsselplein waar u linksaf slaat. Aan uw rechterhand over de draaibrug ziet u de oude stadstoren (de IJsseltoren) van Montfoort liggen. U komt via de Doeldijk uit op een kruispunt waar u rechtdoor loopt de Cattenbroekerdijk op. Aan uw linkerhand ligt de Montfoortse Vaart. Links en rechts zijn mooie graslanden gelegen

Bij het fietspad naar Linschoten aangekomen gaat u linksaf over het Weidepad en steeds rechtdoor lopend komt u terug bij het eindpunt van de route.

Alleen lopen kan leuk zijn, maar wil je in een groep lopen of wat looptips krijgen, kun je voor meer informatie over hardlooptraining in Linschoten contact opnemen met Hildo Jansma (e-mail: hildo.jansma@gmail.com, tel. 06-30316767) of met Willem de Koning (e-mail: willem.buurtsportcoach@montfoort.nl, tel. 06-83591496)

Loopgroep Linschoten traint op de woensdagavonden van 20.00-21.30 met zowel beginners als gevorderden, ze starten vanuit KV Luno, op sportpark Rapijnen.

Klik hier om de hardlooproutes van Linschoten te downloaden.