Maatschappelijk

Het versterken van de samenwerking tussen verenigingen, scholen en zorginstellingen is een belangrijke doelstelling van de buurtsportcoach.

De regiegroep ‘Samen Gezond Bewegen‘stimuleert vooral dat in Linschoten en Montfoort meer wordt samengewerkt maatschappelijke speerpunten zoals:

-          Positief coachen(Plezier en respect in en om het veld)

-          Zelfvertrouwen (zelfverdediging)

-          Alcohol en drugs (jongeren bewuster maken van de risico’s)

De gemeente Montfoort stimuleert dat de buurtsportcoach maatschappelijke activiteiten organiseert. De buurtsportcoach staat immers ‘Midden in samenleving’ en beoogt activiteiten te organiseren met een preventieve uitstraling. Voorbeelden van maatschappelijke activiteiten zijn:

Theatervoorstelling ‘Wel winnen, hè!’.

In november 2013 organiseerde  De Buurtsportcoach de humoristische theatervoorstelling ‘Wel winnen, hè!’ in de St Joseph in Montfoort. De voorstelling was bestemd voor trainers, coaches en bestuurs- en commissieleden. En ging over wat je zegt als coach vlak voor een spannende wedstrijd. Wat je doet als trainer als de training voor geen meter loopt. En hoe je als bestuurder met blèrende ouders langs de kant omgaat. De avond werd door 250 personen bezocht.

Jongeren voorstelling Hot Spot!

In november 2014 organiseerden we samen met de Ouderraad van MSV’19 Hot Spot!. Het was een interactieve theatervoorstelling in de voetbalkantine van MSV’19 over alcohol en drugs voor jongeren van 12 tot 18 jaar.  

Hot Spot! is een realistisch verhaal over drankgebruik, blowen, vriendschap en feesten. Na de voorstelling gingen de ruim 60 jongeren met elkaar én de acteurs in gesprek. Over eerlijkheid, zelfvertrouwen en zorgen voor elkaar. Wanneer zeg je nee als de rest ja zegt? Hot Spot! liet zien dat iedereen het op zijn eigen manier leuk kan hebben. Ook zonder alcohol en drugs.

Weerbaarheid en Zelfverdediging

In de meivakantie van 2015 organiseerde de Buurtsportcoach samen met Richard Proost Sport weerbaarheid- en zelfverdedigingscursussen voor jongeren én volwassenen. Onder professionele begeleiding leerden deelnemers verschillende technieken én hoe zij hun zelfvertrouwen kunnen verbeteren. Het was leuk om een keer les te krijgen van Ernesto Hoost, een wereldkampioen uit de vechtsport. Ernesto vertelde hoe hij door veel te sporten aan zijn zelfvertrouwen werkte. Uiteindelijk behaalde Ernesto vele Nederlandse, Europese en wereldtitels en won hij 4 keer een groot K1 Toernooi in Japan.

De lezing ‘Ouders in de Sport‘

Deze lezing organiseerden we in november 2015. Het ging over hoe je als vader of moeder kunt zorgen dat het goed gaat met je kind in de sport. Dat je zoon of dochter zich kan ontwikkelen en dus beter gaat presteren. De spreker was Ewald van Kouwen, aanvoerder van Positief Coachen. Hij trekt samen met een groep acteurs het hele land door en brengt een opmerkelijk verhaal. In de sport doen ouders (onbewust en onbedoeld) dingen waardoor het slechter gaat met hun kinderen! Zijn boodschap: ‘Klap het om’ en je ziet direct de resultaten.